Ceviz çok önemli bir meyvedir ve geleceğe yönelik stratejik bir değeri vardır. Uzun dönem depolamaya elverişli, vitamin deposu olan bir meyvedir. Eskiden seyyahlar ve savaşa giden askerlerin heybeleri ceviz ile doluydu ayrıca Ceviz beyin ve kalp dostudur. Cevizin faydalarını ve önemini anlatmak için sayfalar yetmez.
Cevizin anavatanı Türkiye’dir yani Anadolu’dur fakat cevizin anavatanı bir ülke olarak Türkiye %70 civarında cevizi dışarıdan ithal etmektedir.
Ülkemizde üretilen cevizlerin en iyi şekilde toplanması, soyulması, kurutulması, kalibre edilmesi ve kırılıp hazır hale getirilmesi konusunda en iyi teknolojiyi size sunuyoruz.
Ülkemiz 30 yıl önce cevizde kendine yeterken 30 yıl sonra %70 civarı cevizi dışarıdan alıyorsa bu bizim 30 yıldır yanlış yaptığımızı gösterir. Bu da artık kendimizi sorgulama zamanı gelmiş, geçiyor demektir. Bence yaptığımız en büyük yanlışlardan biri 15-20 yıl önce çok fazla ceviz ağacının mobilya sanayii için kesilmesidir. Bunların birçoğunun yurtdışına ihraç edilmesidir. Devasa verime yatmış ceviz ağaçları kesildi. Fakat yanlış sadece bu muydu ? Tabi ki hayır. Daha büyük hatalar bunu takip etti. Meselâ Kesilen cevizlerin yerine tahmini 50 katı dikildi, 20 yıldır da dikilmekte. Tahmini dikilen fidan sayısı yılda ortalama 20 milyon adettir. Peki ne oldu bu cevizlere? neredeler ? Hâlâ %70 civarı ceviz ithal etmekteyiz. Bu ekilen cevizlerin yarısının kuruduğunu hesap etsek bile şu anda ceviz ihraç eder duruma gelirdik. Fakat hâlâ ithalatçı konumundayız. Çünkü dikilen cevizlerin çok büyük bölümü uyum sorunu yasadı ve yasıyor. Zaten dikilen yerli çeşitlerin çok büyük bölümü çok erken uyanıyor ve %90 civarında yan dalları meyve vermiyor. Bu da ağacın meyveye çok geç yatmasına sebep oluyor. Ayrıca yan dalları meyve vermeyen ağaçlar çok fazla büyüyor. 10×10 , 12×12 gibi aralıktaki mesafelerle dikiliyor. Bu da dekara 8 yada 10 fidan demektir ki 1 dekara 10 fidan dikmeyle yeterli kazanç yapılamaz.
Dünya çoktan sık dikime geçti. ABD 1974 yılında Vina’da cisco çeşidiyle 7×3,5 bahçeler kurmaya başladı , birde baktı ki 7×3,5 dikim sıklığı 8×8 , 9×9 sıklığa göre 2 kat fazla meyve veriyor ve bütün bahçeleri sık çit şekli dikime göre dikiyorlar ve son yıllarda ABD 6×3 dikime başladı.
1949 yılında California üniversitesinde meyette geç yapraklanan, yan dal verimi olmayan çeşidi Payne erken yapraklanan fakat erken verime yatan çeşidi çaprazladı ve bu çaprazlamada 3-4 çeşit buldu. Bunlardan birisi de Pedro’dur ve bugünkü Chandler’ın ebeveynidir. ABD 1949 yılından bu yana yaklaşık 300 adet civarında melez çeşit buldu ve son yıllarda Chandler den sonra 5. yeni çeşit daha buldu yani durmak yok. Fakat bizim üniversitelerimiz ve araştırma enstitülerimizin tek bir melez çeşidi yok. Biz dünya ile nasıl rekabet edeceğiz? Chandler 25 yıllık çalışmanın ürünü ABD dikilen cevizin % 70 Chandler ve bu çeşidin üretim izni alındı.
Son yıllarda kurulan bahçelerimizi 7×5, 8×5 olarak kurduruyoruz ve danışmanlık yapıyoruz. Ben İbrahim BALKAL olarak chandler, fernor, pedro, tulare, howard ağırlıklı yan dal verimi yüksek, geç uyanan çeşitlerle bahçe kuruyoruz.
20 Yıla yaklaşan bahçelerimizi örnek olarak gösterip Chandler, Lara, Fernor, Howard başta olmak üzere yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinin fidan satışını yapıyor ve bahçe kurulumu gerçekleştiriyoruz.
Ceviz çeşidinize göre makina önerilse de kaliteli bir makine aldığınızda tüm çeşitleri aynı makinada sırasıyla soyabilirsiniz. Biz kırma oranı en düşük ve patentli zımparalı makinalarımız ile kısa sürede cevizlerinizi kırmadan soyacak makineler üretiyoruz.
Ceviz kurutma teknolojisi en riskli işleme adımıdır. Hatalı bir işlemde tonlarca cevizi kaybedebilirsiniz. Bu makine fiyatının da çok üzerinde bir kayıp olacaktır. Bu nedenle bildiğiniz ve kalitesine güvendiğiniz makinaları tercih etmelisiniz. Hilal Makina olarak kısa sürede cevizinize zarar vermeden kurutmanızı sağlayacak farklı boyutlarda ceviz kurutma makinalarımızla hizmetinizdeyiz.
Ceviz hasat makinası olmadan sırıkla yapılan işlemlerde ağaçtaki meyve gözleri zarar görerek gelecek yılın verimini etkilemektedir. Ayrıca toplama süresi ve işçilik olarak çok maliyetlidir. Ceviz hasat makinalarımız ile kısa sürede ağaçlarınıza zarar vermeden ceviz toplama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Makinalarımız hakkında tüm sorularınız ve siparişleriniz için bize mesai saatleri içerisinde ulaşabileceğiniz telefon numaramız:
0542 682 15 76
Satış sonrası ürünlerinizi adresinize teslim ediyoruz. Kurutma makinası ve tesis kurulumlarında tüm işlemleri uzman ekibimiz ile yapıyoruz.
Makinalar hakkında servis ve kurulum için bize ulaşabileceğiniz numaramız:
0535 381 86 96